• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
 

    DEMİR İNŞAAT DEKORASYON

    www.demirinsaatdekorasyon.com

İç Mimari Tasarım

Prekast ve Cephe Mimari

Dış Cephe Mantolama

Çatı Uygulamaları

Ça

Ücretsiz Keşif Hizmeti

Risk Analizi ve Değerlendirme

Mantolama

 

Mantolama

 

      

 Mantolama: Dışarıdaki ısıyı içeri sokmadan, bina içerisindeki ısıyı muhafaza etmek amacı ile bina kabuğunun ısı yalıtım malzemeleri ile kaplanmasıdır. Günümüzde ne çok tercih edilen ısı yalıtımı sitemidir.


   Mantolama işlemi sadece kışın soğuk havanın içeri girmesini engellemek amacı ile değil, aynı zamanda yaz aylarında içerideki soğuk havanın dışarı çıkmasını engellemek amacı ile de yapılmalıdır.

   Mantolama, bina dış yüzeyini ısı değişikliklerinden koruyarak binanın ömrünü uzatır, ısıtma soğutma sistemlerinin kapatılmasından sonra da konfor şartlarının devamını sağlar.

   Mantolama uygulmasından en iyi verimi almak için bina dış yüzeyinde yalıtılmamış alan bırakılmamalıdır eğer yalıtımsız alan bırakılırsa ısı köprüleri ( ısı kaçakları ) oluşur, uygulamadan istenilen performans alınmaz, hem zaman hem de para israf edilmiş olur. Dış cephe mantolama yapılırken en riskli bölgeler olan  pencere, balkon ve çıkmalarda azami özen gösterilmeli ve ısı kaçakları oluşturulmadan mantolama uygulaması sonlandırılmalıdır.

   Mantolamada dikkat edilecek hususlardan biri de kullanılacak mantolama malzemeleri dir. Mantolamada kullanılacak malzemeler bina ve kendi aralarında uyumlu olmalıdır, ısı kaçakları oluşturmayacak şekilde yalıtım sağlamalıdır, mantolama malzemeleri uzun ömürlü olmalı, zamanla dayanıklılıklarını kaybetmemelidir, özellikle uygulamada en çok kullanılan EPS, XPS ve Taş Yünü ısı yalıtım levhaları mukavemetlerini kaybetmemelidir.

Doğru uygulanmış bir mantolama işlemi;


1 - Hem ısı hemde su yalıtımı sağlar.
2 - Isı köprülerinin (ısı kaçaklarının) oluşmasını engeller, bina yüzeyini dış etkilerden korur.
3 - Kışın soğuktan yazın sıcaktan koruyarak konforlu bir yaşam sunar.
4 - Bina iç kısımlarında rutubeti önleyerek iç cephe boyasını korur.
5 - Isıtma ve soğutma için kullanılan enerji miktarını azaltır.
6 - Kullanım ömrü bina ömrüne eşittir, binaya yeni bir görünüm kazandırır.
7 - Hızlı uygulanır, çevrenin korunmasına katkı sağlar.
8 - Mantolama dış yüzeye uygulandığı için iç mekanda hacim daralmasına sebep olmaz.

Uygulamalar

CEPHE: Uygulama yapılacak olan cephede yatay ve dikey terazi ipleri çekilerek mevcut sapmalar ortaya çıkarılır.Yüzey bozuklukları tamir harcı ile düzeltilmelidir.

YAPIŞTIRMA: Bina zemin seviyesinden başlanarak ısı yalıtım levhaları yatay ve şaşırtmalı olarak öbekleme veya taraklama yöntemi ile cepheye yapıştırılır.

DÜBELLEME: Yapıştırma işleminden sonra kuruması müteakibi plastik çivili ısı yalıtım sistemi dübelleri ile levhalar cepheye sabitlenir.Dübellemede bina yüksekliğine kesinlikle dikkat edilmelidir,her üç katta bir rüzgar yükünde ciddi artışlar yaşanacağı için bina köşelerinde dübel sayısı % 20 arttırılmalıdır.

SIVA ve FİLE: Dübelleme işi tamamlanan cephede sıva file uygulaması yapılır tatbik edilen sıva kurumadan file yapıştırılarak sıva altına gömülür file tatbikatında birleşim yerlerinde en az 10cm file bindirmesine mutlaka dikkat edilmelidir tercih edilen son kat kaplamaya göre kaba veya ince perdah yapılır , kurumaya bırakılır.

ASTAR: Tercih edilen son kat kaplamanın üretim özelliklerine sadık kalınarak seçilen astar ,kesinlikle tasarrufa yönelmeden doyurucu bir şekilde cepheye tatbik edilir binanızda kullanacağınız son kat kaplama rengi ile aynı renkte astar kullanılması tavsiye edilir.

SON KAT KAPLAMA: Çizgi,tane dokulu veya grenli textürlü seçilen kaplama,astarın kuruması mütakibin de uygulanır. Tane veya çizgi dokulu dekoratif kaplamanın uygulama kalınlığı minumum 1.5 mm olmalıdır dekoratif hazır sıva kaplamalarında katlar arası ek izi kalmaması için iskele üzerinde yeterli sayıda personel bulundurulmasına önem verilmelidir aksi takdirde gecikme yaşanabilen tatbikatlarda malzemenin ilk kuruma süresinin dolmasının sebebi ile ek izleri çıkabilir söz konusu malzeme uygulamalarında kullanılan plastik tırfıl malası sık sık temizlenmelidir. Cephede tercih edilen kaplama grenli tekstürlü bir malzeme ise delikli mercan rulo ile uygulanır yine bu uygulama malzemeside sık sık temizlenmelidir . Tercih edilebilecek son kat kaplama ne olursa olsun istenilen desenin cephede karşımıza çıkabilmesi için kullanılan el aletleri sıklıkla temizlenmelidir.

KÖŞE PROFİLLERİ: Mantolama uygulaması yapılan her binada pencere merkezlerinde ,bina dış köşelerinde,çıkma altı köşelerinde kısaca her merkez köşede mutlaka profil kullanılmalıdır.zaman içinde oksitlenme yaparak cepheye zarar vereceği kesin olan galvaniz profillerden uzak kalınarak alüminyum veya pvc köşe profili